Fülöpi Hírek

TámogatókNyíradonyi ünnepség PDF Nyomtatás Email

Projektzáró ünnepség Nyíradonyban

 

2014. 03. 10-én rendezték meg a TÁMOP-os „Gyöngyház” elnevezésű pályázat projektzáró ünnepségét, a nyíradonyi kultúrházban.

Részt vettek rajta azok az iskolák, akik a korábbi hónapokban a pályázat keretében létrehozott rendezvényeken ott voltak. A Fülöpi Általános Iskola néptánc oktatáson, csillagászati előadáson, és a nyírbátori kiránduláson vett részt.

Ezen az ünnepségen a Jazz Five nevű jazz zenekart hallgathatták meg a tanulók, mely által a műfaj hangszereivel, stílusaival ismerkedhettek meg.

Ezután egy komoly csillagászati előadáson vettek részt, a földön kívüli lehetséges életről, civilizációról.

Az ünnepség zárásaként a nyíradonyi mazsorett csoport lépett fel, majd megvendégelték a tanulókat pogácsával, üdítővel. Egy ünnepi terítéssel, etikettel kapcsolatos játékkal zárult a rendezvény, és a házigazdák megköszönték iskolánk tanulóinak, hogy részt vettek a pályázati programokon, megdicsérték a gyerekeket jó magatartásukért és helytállásukért.

Bővebben...
 
Március 15-ei ünnepség PDF Nyomtatás Email

Márciusi ünneplés

 

A Fülöpi Általános Iskola 5. osztályos tanulói Hegymegi Péter osztályfőnök irányításával és Molnár-Brehó Mónika támogatásával készültek nemzeti ünnepünk, március 15-e községi szintű megünneplésére. A gyermekek felelevenítették a korabeli eseményeket. Csingi Tamás 5. osztályos tanuló furulyaszóval idézte meg a Kossuth nótákat. A teltházas teremben foglaltak helyet azok a külhoni magyarok is, akik az ünnepség keretei között tették le állampolgársági esküiket. A honosítás pillanatai felemelőek voltak, nagyon jól illettek az ünnepi megemlékezéshez.

Bővebben...
 
Pszichológus előadás PDF Nyomtatás Email
Bővebben...
 
FIGYELEM ! PDF Nyomtatás Email

 

Bővebben...
 
Farsang PDF Nyomtatás Email

Farsang a fülöpi iskolában

 

2014. február 28 – án, pénteken került sor a Fülöpi Általános Iskola farsangi mulatságának megrendezésére.

Idén az egyik legkülönlegesebb farsangi rendezvényt tudhatja magáénak az iskola, hiszen egy olyan kezdeményezésre került sor, amely méltó volt az intézmény szelleméhez, hangulatához, és amelyben tanár-diák egyaránt jól érezhette magát, a megjelent vendégekről nem is beszélve.

„Népek Farsangja” – elnevezéssel került megrendezésre idén a télbúcsúztató rendezvényünk. Már hetekkel, - sőt voltak - akik hónapokkal a rendezvény előtt szervezgették a „nagy nap”programját, valamint a bemutatkozó műsorszámokat, amelyet idén Mercs Róbertné Angéla tanító néni tartott irányítása alatt.

Az iskola osztályai azt a feladatot kapták, hogy egy bizonyos népcsoport táncát kellett megtanulniuk és bemutatniuk. Így került sor például az első osztályosok által bemutatott kiselefánt táncára, a cowboy tánc több alkalommal is előfordult más-más feldolgozásban. A társastánc egyik kedveltje a petronella mellett a magyar csárdás, a cigánytánc, a bajor sörtánc és persze az ilyenkor elmaradhatatlan disco és hip-hop egyveleg is bemutatásra került, melynél még a pedagógusok is a gyerekekkel együtt ropták.

A sok, táncos produkció között a „Szivárvány gyermekszínpad” is bemutatta „Móra Ferenc: Szakadsz, e-már, cérna?” jelenetének egy kis részletét, amelynek humoros hangvétele megmosolyogtatta a közönséget is.

A műsorszámokat követően a jelmezes felvonulásra került sor, ahol a szuperhőstől kezdődően, az ördögön át, az indiai lányig igen sokféle jelmez került bemutatásra.

Az iskola jóvoltából a gyerekek a délután folyamán tésztasalátát, 100 %-os ivólevet fogyaszthattak, valamint az intézmény vezetőjének meglepetésének eredményeképpen farsang napján minden gyermek és felnőtt bajuszossá változhatott. Volt még ezen a napon farsangi fánk és finom palacsinta is, amely a pedagógusok készítettek el saját maguk számára. A szülői segítség nélkül ismét szolidabb lett volna az idei farsangunk is, így tehát a közreműködésükkel a farsang fő finomságát a farsangi fánkot kóstolhatták a diákok. Volt ahol édességek, sós sütemények is felkerültek a fogyasztható finomságok listájára osztálykeretben.

A nap egyik különlegességének számított a csillámtetoválás és arcfestés, amit rengeteg tanuló kipróbált a pedagógusok kitartó és lelkes munkájának eredményeképpen. Most volt először kaparós sorsjegy, melynek érdekessége, hogy a sorsjegyeket saját kezűleg készítettük el. A gyermekek körében nagy sikert aratott, mivel a „nem nyert” sorsjegyeknél sokkal több volt a nyerő közöttük.

Zárásként azt mondhatjuk, hogy igazán eredményes és élményekben gazdag napot tudhattunk magunk mögött.

Érdeklődéssel és nagy várakozással tekintünk a tanév következő programjai felé.

 

                                                                                 Molnár-Brehó Mónika 

Bővebben...
 
Múzeumlátogatás PDF Nyomtatás Email

Séta a múltba…

 

Rendhagyó történelem órán vett részt iskolánk felső tagozatos tanulóinak egy része. A különleges tanórára a Déri múzeumban került sor. A gyerekek először meghallgattak egy érdekes előadást a föld mélyén rejlő kincsekről, és a régészek érdekfeszítő munkájáról. A beszélgetést még színesebbé tették az interaktív táblán vetített külön információk.

Ezután kis csoportokban dolgoztak tovább, egy feladatlap kérdéseire kellett válaszolniuk. A szemfülesebb diákok hamar felfedezték a kiállított tárgyak között elrejtett helyes megoldásokat. Észre sem vették, hogy lépésről-lépésre bejárták a kiállítást, miközben felfedezték a múlt feledésbe merült titkait. A tanulóknak lehetősége volt átélni a régészek munkáját, kézbe vehettek bizonyos leleteket és kipróbálhatták a fémdetektort.

A foglalkozás második részében lehetőségünk nyílt megtekinteni a múzeum leglátogatottabb kiállítását, a Munkácsy trilógiát, ahol a korhű jelmezekbe bújva átélhették a kor eseményeit.

 A történelmi kirándulás befejezéseként visszarepültünk a fáraók korába, betekintettünk egy ásatás misztikus hátterébe. Ezt követte a 3D-s modern technika kipróbálása, melynek segítségével az ókor egyik meghatározó kultúrája tárult a diákok szeme elé.

Számos élménnyel gazdagodva térhettek haza iskolánk tanulói erről a neves programról.

Mercs Róbertné

Bővebben...
 
Megemlékezés PDF Nyomtatás Email

Megemlékezés a Fülöpi Általános Iskolában

 

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról emlékezett meg a Fülöpi Általános Iskola 2014. február 25-én, az Országgyűlés által tizennégy évvel ezelőtt elfogadott emléknapon.

Pósán Györgyné, történelem szakos tanárnő által szervezett megemlékezést a 6. osztály tartotta. A megemlékezés az iskola aulájában volt, amin 3-8. osztály diákjai és a tanárok vettek részt. Az előadás a kommunista diktatúra fokozatos kiépítésének bemutatásával kezdődött, amelyet a szereplők jelenetek előadásával, történelmi narrációval és különböző emlékiratokból való felolvasásokkal és egy Faludy György versrészlettel tettek emlékezetessé.

A kommunizmus áldozatainak emléknapját azért február 25-én tartják, mert Kovács Béla politikust, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd a Szovjetunióba internálták. A szovjet típusú diktatúrában koholt vádak alapján több száz embert fogtak el és börtönöztek be, vagy küldtek kényszermunkatáborokba. A megemlékezés végén a szereplők gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

Bővebben...
 
Foci PDF Nyomtatás Email

Apa-fia fociverseny

 

A Fülöpi Általános Iskolában 2014.02.14-én megrendezésre került az Apa-fia fociverseny, melyet nagy várakozás előzött meg.

Ezzel a rendezvénnyel, a családokkal való kapcsolattartás erősítését kívánta az iskola vezetősége erősíteni.

Összesen 5 csapat indult a versenyen, minden csapatban apukák fiaikkal, ill. testvérek, családtagok is részt vettek.

Jelen voltak Sütő István édesapjával, Picil Ádám édesapjával, Hadnagy Konrád édesapjával,

Hamza Roland-Hamza Márkó, Hamza Dániel édesapjával, testvéreikkel. Az egyik csapatot

Hegymegi Péter tanár úr, a felsős munkaközösség vezetője erősítette.

Bővebben...
 
Énekóra PDF Nyomtatás Email

Rendhagyó ének óra

 

 2014. február 04-én, hétfőn a Fülöpi Általános Iskolába látogatott el, a „ Hangfogó ” együttes.  Vidám dalok kerültek bemutatásra a zenekar tolmácsolásában. A műsorban gyermekeknek szóló dalokkal, valamint a diákokat - produkciójukba bevonva - játékkal, énekléssel derítették még jobb hangulatra a zenekari tagok.

A nap kuriózuma a pedagógusokat is „megtáncoltató” dallamsorok voltak.   

A fülöpi gyerekeket, igencsak lekötötte a szórakoztató műsor és a fülbemászó dallamok sokasága.

A közel másfél órás zenei előadást követően a tanulók nagy rajongással vették körül a fellépő zenekar tagjait, bízva abban, hogy a következő tanévben is lesz alkalmuk a találkozásra.

                                                                                                       Molnár-Brehó Mónika

 

Bővebben...
 
Kirándulás PDF Nyomtatás Email

Nyírbátor

Királyok, fejedelmek útja

Egynapos kirándulás

 

2014. január 24.-én a Fülöpi Általános Iskola 38 tanulója egy napos kiránduláson vehetett részt Nyírbátorban. A kirándulás a TÁMOP 3.2.13. – 12/1. sz. pályázat eredményeképpen jöhetett létre a nyíradonyi Móricz Zsigmond Művelődési és Információs Házzal való együttműködés eredményeképpen.  A tanulók két kísérő tanárral együtt reggel 8 órakor indultak el Nyíradonyba, ahol egy eligazításon vettek részt, azzal kapcsolatban, hogy Nyírbátor legszebb nevezetességeiből melyeket tekinthetik meg.

Hogy még izgalmasabban kezdődjön a nap a gyerekek a nyíradonyi kultúrházban egy vetélkedőn vettek részt „Királyok fejedelmek útja” cím alatt. Az Árpád-házi királyokról szólt a verseny, több tanuló ügyesen szerepelt, és a csapatok az egész nap folyamán szerezhettek pontokat. Itt a gyerekek megtízóraizhattak, kiosztásra kerültek a hideg ebéd és uzsonna csomagok is.

Ezután tovább indultak Nyírbátorba egy idegenvezetővel, ahol először a Minorita templomba látogathattak el, itt a híres Krucsai, és a többi fából faragott oltárt nézhették meg.

Ezután átsétáltak a késő gótikus stílusú református templomba, ahol a helyi tiszteletes bemutatta a templomot és nevezetességeit. 

Tovább indultak a gyerekek a várostörténeti sétányhoz, ahol számos a Báthori családdal kapcsolatos szobrot láthattak a híres sárkány jelképekkel.

Ezt követően a várkastélyhoz mentek, itt a Báthori Panoptikumot nézhették meg. Végül a várkastély konferencia termében egy kvízjátékkal fejeződött be az egész napos program, ahol a csapatok megmutathatták, hogy mennyire voltak figyelmesek a látogatások során.

A nyertes csapat a későbbiekben, jutalomban is részesül.

A rendezvény szervezői kedvesek, figyelmesek voltak, és nagyon élvezetes kirándulással ajándékozták meg iskolánk tanulóit.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 14